joi, 16 iulie 2009

amaraciunea fericirii prietenilor nostri

Povestea de ieri cu laptopul meu ce s-a autoreparat la doua zile de la iesirea din garantie a continuat. Dincolo de sentimentele amestecate pe care mi le-a trezit, ideea relatarii intamplarii m-a speriat de la bun inceput. Am credinta ca o astfel de povestire starneste nu un zambet, din partea cititorului, ci mai degraba o incruntare: "de ce nu mi se intampla si mie lucruri atat de bune".

Suntem reconfortati de suferintele celor din jur, de nenorocirile de la televizor. Intr-un accident de masina, de care auzi la radioul din autobuz, iti gasesti linistea pentru cele 15 minute de intarziere la intalnirea importanta de azi.

Consumam suferinta celor din jur si ne erodeaza fericirea lor. Iar cand cei fericiti sunt prieteni buni, in locul carora ai fi putut fi tu, povarea devine si mai grea.

Si lucurile nu s-au schimbat in ultima suta de ani. Oscar Wilde spunea:

Anybody can sympathise with the sufferings of a friend, but it requires a very fine nature to sympathise with a friend's success.

2 comentarii:

  1. Nu mi se pare că este o viziune corectă. O grămadă de oameni se bucură pentru fericirile prietenilor şi chiar şi a unor necunoscuţi, în cazul prietenilor se bucură că se regăsesc într-o oarecare măsură în ei, în cazul unor necunoscuţi pentru că anumite situaţii excepţionale îţi redau încredere în spiritul uman.

    Persoanele care se bucură de nefericirea altora în general au oarecare probleme de caracter şi personalitate, e o situaţie care nu poate fi generalizată. E clar că sunt oameni care se pot bucura de nenorocirea altora, însă nu cred că poţi spune că ai fost înconjurat numai de astfel de oameni.

    “Most of the time there’s room for just one more on top…”

    ~ Oscar Wilde on Oscar Wilde Quotes

    http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Oscar_Wilde

    RăspundețiȘtergere
  2. Andrei,

    Sunt una dintre cele mai norocoase personane in termen de prieteni. Cred totusi ca puterea de a fi alaturi de prieteni in clipele lor de succes tine de cucerirea instinctului: "De ce sunt eu in locul lui. Sunt la fel, poate chiar mai bun!."

    Exista o interesanta asimetrie de perceptie, documentata in psihologie [1]: oamenii au tendinta sa atribuie succesele unor factori interni (ce tin de meritele lor), si esecurile unor factori exteni. Pe de alta parte cand ii judecam pe alti, avem o partinire in atribuirea succeselor unor factori externi, si a succeselor unor factor interni (ce tin de persoana in cauza, nu de context).

    Sunt convins ca prin educare si disciplina unii dintre noi ajung sa fie si sinceri in felicitarile adresate prietenilor. Putini! :)

    [1] http://en.wikipedia.org/wiki/Fundamental_attribution_error

    RăspundețiȘtergere