luni, 20 iulie 2009

3 lei

"Ora 2:00 noaptea. Taxiul a ajuns in fata blocului, iar pe aparat suma este de 11,78. Ii intind 15 lei. Ca la activarea unui control magic, soferul morocanos devine peltic: 'E ora 2 noaptea. Nu am de unde sa iti dau rest. Ce ne facem?' . Am un scurt moment de ezitare, pentru ca apoi sa ii multumesc frumos si sa ma dau jos din taxi. Am platit 3 lei pentu evitarea unui conflict care mi-ar fi stricat toata seara."
"Tavi, desi fara indoiala banii au fost foarte bine investiti in linistea proprie, cred ca decizia a fost mai degraba egoista. In scenariul tau, taximetristul va avea, pe baza succesului reputat in fata ta, o presiune de a extrage, in acelasi mod, bani si de la alti clienti. Beneficiul tau a venit si cu costul, pentru sofer, al subrezirii atasamentului fata de valori ce tin de onestitate. O alta solutie a fi fost sa renunti mai intai la cei 3 lei si apoi totusi sa insisti pe un ton jignit ca un astfel de lucru nu ti s-a mai intamplat si ca vei evita pe viitor compania respectiva."
"In primul rand nu cred ca trebuie sa ajuti oameni ce nu cer sa fie ajutati. In al doilea rand, tonul si gesturile respectivului taximetrist tradau o versare in astfel de dialoguri"
"Sunt deacord ca detaliile deseori sunt mai importante decat mizele principiale. Sunstin ca ar fi trebuit totusi sa iti reduci costurile personale ale unui mic act teatral de indignare si sa ii cresti costurile lui de obtinere a celor 3 lei. Cat despre ajutorul nesoliciat, nu vad lumea atat de maniheist: manipulezi sau esti sincer. Cred ca o astfel de strategie, desi ar fi fost o strategie de manipulare superficiala, este perfect acceptabila in contextul nostru social. Altfel spus, cred ca ii influentam pe cei din jur in decizii cu mult mai multa greutate, cel mai adesea, e drept, fara sa ne dam seama. Ce te respinge pe tine la sugestia mea este natura constienta a influentarii."
"Cred ca gradul de constiinta e relevant in judecarea manipularii. Mai relevant decat miza."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu