sâmbătă, 15 noiembrie 2008

... noi ca brazii

O referinta externa [1], indica locul 925 pentru UPB [2]. Locul 1108 UB. Locul 1158 UBB. AI Cuza Iasi 1310. Locul 1325 ASE. In statisticile interne UPB apare pe locul 3 la sectiunea informatica [3]. In clasamentul general UPB apare pe locul pe locul 4. In ambele cazuri inainte sunt listate facultati umaniste: UB, UBB si AI Cuza Iasi. Criteriile de performanta difera semnificativ intre facultatile umaniste si cele tehnice/ingineresti [4].

Revin cu observatia. Chiar daca statisticile acestea sunt viciate, iar UPB/AC este pe locul 5 si nu 1 argumentul ramane: nu poti obtine o diploma de la o facultate de top cu 20 de ore de efort pe saptamana. Chiar daca imi puteti oferi exemple ce contrazic aceasta afirmatie tot nu voi accepta normalitatea unei astfel de situatii.

Un fost absolvent de AC, dupa un doctorat finalizat in Singapore a luat o bursa de postdoc in State. Imi povestea amuzat despre conferintele europene in care vin masteranzi, doctoranzi sau chiar cercetatori care lucreaza "nine to five", adica doar 8 ore pe zi. In majoritatea universitatilor de top [5] studentii muncesc 60 de ore pe saptamana.

Personal cred nivelul de 5 ar trebui stabilit la 40 de ore. Nu il aplic la materiile mele. Ma ghidez dupa 20 de ore pe saptamana (pentru toate materiile) pentru nota 5. 40-45 de ore pentru nota 9. Cred ca facultatea ar trebui sa incurajeze performanta, iar un curs care ofera note maxime pentru 4-5 ore pe saptamana (poate chiar mai putin) frustreaza exact performeri, cei ce intr-un mediu competitiv ar munci mai mult.

Liceul presupune o incarcare a elevilor de 40 de ore pe saptamana (scoala + teme). Majoritatea liceelor din Romania solicita o implicare de minim 30 de ore. Chiar vi se pare normal ca la facultate numarul de ore de pregatire ar trebui sa scada (chiar daca vorbim aici doar de nota de trecere)?

As aprecia orice linkuri ce confirma sau infirma pozitia de top a UPB/AC.

[1] http://www.webometrics.info
[2] http://www.webometrics.info/top4000.asp?offset=924
[3] http://www.ad-astra.ro/universitati/universities_domains.php?year=2007&domain_id=40
[4] http://acs.pub.ro/blog/razvan.rughinis/?p=20#comment-68
[5] http://www.webometrics.info/top4000.asp?offset=0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu